Obec Mydlovary
ObecMydlovary

Společná tisková zpráva Společnosti pro trvale udržitelný život

Nelegalizujte eko-dumping! - vyzývají evropské ekologické organizace

Export odpadů do spaloven je nepřijatelný

Společná tisková zpráva Společnosti pro trvale udržitelný život (CZ), European Environmental Bureau (EU), Naturschutzbund (D), Přátelé Země Slovensko (SK), Ústav ekonomiky životního prostředí (PL)

Praha/Brusel/Bratislava/Varšava/Berlín, 24. března 2006 - Koalice evropských ekologických organizací žádá ministry životního prostředí EU, aby pomohli zastavit export odpadů do nových členských států EU a aby odmítli překlasifikovat spalovny likvidující odpady na zařízení pro "využití" odpadů. Ekologické organizace na problém upozornily i oficiální národní experty, kteří se příští týden (29.3.) setkají v Bruselu, aby připravili návrh rozhodnutí Rady ministrů životního prostředí o návrhu nové odpadové legislativy, které předložila Evropská komise.

"Vyzýváme ostatní ministry životního prostředí, aby podpořili své kolegy z České republiky a Slovenska v jejich odmítnutí návrhu Evropské komise. 15 až 20 000 tun odpadů ilegálně dovezených do České republiky je jen vrcholkem ledovce ve srovnání s masou odpadů, které se ze zahraničí tlačí do českých spaloven. Taková zátěž je pro životní prostředí nepřijatelná i přes regulaci úniků škodlivin ze spaloven. Legalizace dovozu odpadů ze zahraničí by navíc fondy potřebné pro investice do recyklace a prevence vzniku odpadů přesměrovala do spaloven a na skládky," konstatoval Miroslav Šuta, odborný konzultant STUŽ pro ekologická a zdravotní rizika.

"Je nepřijatelné, aby se jiné země potýkaly s odpadem z Německa a s ním spojenými negativními vlivy, včetně dopravy. Chtěli bychom vidět, aby v případě odpadů a jejich spalování němečtí ministři životního prostředí rozpoznalali důležitost principů blízkosti a soběstačnosti," uvedl Leif Miller, výkonný ředitel německé Společnosti pro ochranu přírody (NABU).

Evropská komise navrhuje, aby spalovny komunálního odpadu už nebyly zařízením pro likvidaci, ale pro "využití" odpadů, což by podpořilo export odpadů do spaloven. Úprava pohybu odpadů pro jeho využití je totiž mnohem benevolentnější než pro likvidaci. Navíc výrazně nižší ceny za spalovaní odpadů v zemích jako je Česká republika nebo Polsko povzbuzují export odpadů a vedou k eko-dumpingu.

Návrh na klasifikaci spalování odpadů jako "energetického využití" je v protikladu s mnohem větším úsporami materiálů a energie v případě alternativních postupů jako je recyklace. Je také v rozporu s vlastním požadavkem Evropské komise na ochranu přírodních zdrojů.

Nevládní organizace vyzývají evropské ministry životního prostředí také k tomu, aby podpořili směřování EU k prevenci vzniku a recyklaci odpadů stanovením měřitelných cílů a k nim adekvátních opatření. Aby předešli legalizaci eko-dumpingu v podobě exportu odpadů do spaloven tím, že do směrnice zakotvení principu soběstačnosti v nakládání s odpady.

Pro další informace

Miroslav Šuta, konzultant STUŽ v oblasti ekologických a zdravotních rizik česky, anglicky

tel: 608 775 754
e-mail: miroslav.suta@centrum.cz

Melissa Shinn, European Environmental Bureau anglicky, francouzsky, portugalsky

tel: +32 494 41 83 76
e-mail: melissa.shinn@eeb.org

Maria Elander - Naturschutzbund Deutschland německy, anglicky

tel: +49 30/284 984-40
e-mail: Maria.Elander@NABU.de

Barbora Černušáková - Přátelé Země Slovensko slovensky, anglicky

tel: +421 2 - 5244 2104
e-mail: cernusakova@changenet.sk

Anna Dworakowska - Institute of Environmental Economics polsky, anglicky

tel: +48 12 631 97 07
e-mail: anad@bankwatch.org

MUDr. Miroslav Šuta

odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik consultant for environmental and health risk assessment

e-mail: miroslav.suta@centrum.cz
mobil: + 420 608 775 754

Po Út St Čt So Ne

Mobilní aplikace

mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu na svých chytrých telefonech. Využívejte naši novou mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Volně ke stažení:

google-play-download

app-store-download

Mail pro občany

co.trapi.obcany@mydlovary.cz.

Prostřednictvím tohoto mailu mohou občané upozorňovat na drobné konkrétní nedostatky (nepořádek, neupravenost obce, potřebu údržby, zatěžující nebo obtěžující a komplikující situaci v obci apod.) Pro představu se může jednat o rozbité odpadkové koše, poničený mobiliář obce, nevhodně zaparkovaná vozidla, nefunkční osvětlení, nedostatky v čistotě obce, připomínky k veřejné zeleni, atd.

Informace e-mailem

Novinky e-mailem

Předpověď počasí

dnes, středa 20. 10. 2021